torsdag 22 september 2011

Hur mycket är egentligen 14 000 miljarder dollar.......och vad man kan få stå ut med att läsa om man arbetar inom finansbranschen!

Som många av er vet så arbetar jag inom finansvärlden, en värld fylld av självutnämnda experter som strör floskler och mer eller mindre kvalificerade gissningar omkring sig. Ett faktum som jag formligen retar ihjäl mig på är att analytiker, experter och ekonomijournalister använder ett språk som  är svårare och mer komplicerat än nödvändigt. Min gissning är att de gör det för att verka mer kompetenta och finare än vad det egentligen är. Ett annat faktum är att de lyckas skriva texter som även för initierade och intresserade framstår som fullständigt dravel. Försök att läsa följande text av Davis Myslinski på DI.se, han är deras "expert" på Teknisk Analys....detta är ett typexempel på hur man INTE bör skriva för att få sina läsare intresserade.


"OMXS30-index har brutit genom en rad potentiella stödnivåer som till exempel 980 och 920. Gårdagens vändning vid 860 indikerar att nivån är ett stöd för OMXS30-index, samtidigt som stängningen nära dagshögsta indikerar att balansen mellan köpare och säljare åtminstone tillfälligt svängt till köparnas fördel.
Då börsens långsiktiga trend numera definieras som fallande utgör kommande uppgångar sannolikt fördelaktiga lägen att sälja eller blanka aktier.
Hur långt en återhämtning kan nå är förstås svårt att säga. En grov uppskattning enligt Dow Theory säger att motreaktion (sekundärtrend) varar mellan tre veckor och tre månader. Motreaktionen tar under denna tid tillbaka mellan 33 och 67 procent av den föregående rörelsen. Räknat på den senaste nedgångsfasen från 1.174 ned till 860 skulle en återhämtning toppa någonstans mellan 965 och 1.067."

Helt obegripligt och totalt opedagogiskt. Ibland, tyvärr inte så ofta, så råkar man ramla på en riktigt bra, förenklande, illustrativ och framförallt begriplig text om något helt obegripligt. Följande länk handlar om storleken på USA:s statsskuld, med andra ord inte världens sexigaste ämne. Men efter att ha läst artikeln i länken nedan så vågar jag påstå att även den minst ekonomisk kunniga och mest ointresserade person har fått en ganska bra bild av läget i USAS ekonomi. 
http://blog.svd.se/wallstreet/2011/08/01/bilden-av-usas-skuldtak/

Skapliga kontraster, eller hur? Artikeln om USA:s statsskuld får en verkligen att fundera över var världen är på väg. Värt att tänka på är att den bespottade och svårt hånade George W Bush skuldsatte USA lika mycket som USA:s samtliga presidenter innan honom. Barack Obama har skuldsatt USA lika mycket som samtliga tidigare presidenter, inklusive Bush!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar