Vårt flyg anländer Kilimanjaro International Airport( ja det finns en sån) sent på kvällen och vi har därför bokat in oss på ett hotell som ligger vid foten av berget. Vi hade först planer på att börja bestigningen redan nästa morgon men efter lite funderande har vi bestämt oss för att stanna en extra dag på hotellet innan vi börjar bestigningen. Vi behöver packa om all utrustning och troligtvis är vi inte superpigga efter att ha rest långt.
Bestigningen är cirka 100 km i rent promenadavstånd eftersom man traskar runt halva berget för att kunna nå toppen, då det ligger ett antal svårbestigna glaciärer runt själva vulkankratern. Glaciärisen är för porös och farlig att klättra upp för vilket gör att man måste ta sig runt för att komma upp. Övernattningen sker i tält och vi hoppas att 5 nätter och 6 dagar räcker för att vi ska kunna nå toppen och kunna komma ner igen.
Dag 1: Bestigningen börjar vid Machame Gate på 1 490 möh och går denna dag mestadels genom den täta och mycket fuktiga regnskog som täcker bergets nedre delar. Enligt uppgift är det mycket fuktigt här och det regnar ofta mycket kraftigt. Efter 6-7 timmar har man tagit sig igenom regnskogen och då är det dags att slå läger vid Machame Camp på 2 980 möh.
Barranco Camp-Ser stenigt och skönt ut |
Dag 3: Denna dag brukar nästan alla känna av den höjdsjuka som man drabbas av på grund av denna tunna luften. Huvudvärk, uttorkning, magbesvär är mer regel än undantag. Detta brukar dock vara övergående men somliga får vända redan här för att de helt enkelt mår för kass. Denna sträcka är lite speciell för att man startar vid Shira Camp på 3 840 möh innan man fortsätter bestigning upp till Lava Tower på 4 630 möh innan man vänder ned igen till Barranco Camp på 3 950 möh. Man har med andra ord efter en hel dags vandring och klättring bara tagit sig upp cirka 110 höjdmeter. Detta är dock mycket bra för acklimatiseringen då luften nu börjar bli rejält tunn.
Dag 4: Från Barranco Camp går bestigningen vidare via Glaciärerna Karranga, Kersten och Decken och man passerar här även "last waterpoint" innan man når sista lägret som heter Barafu, som passande nog betyder is. Barafu Camp ligger på en liten platå på 4 550 möh. Här är det vanligtvis rejält ogästvänligt och temperaturen är inte sällan -20 på natten. På 4 500 meters höjd är syrenivån i luften ungefär hälften av vad den är vid havsnivån vilket gör vandringen rejält ansträngande, hjärtat måste alltså slå dubbelt så många slag för att få ut lika mycket syre till kroppens celler.
Barafu Camp, någonstans i snön! |
Dag 6: Regnskogen äntras återigen och passeras så troligtvis åker regnkläderna fram. Runt lunchtid eller på eftermiddagen når man slutligen Mweka Gate och man är äntligen nere.
Det låter ju tämligen överkomligt på pappret men om två veckor ska det göras också. Jag hoppas verkligen att jag får nöjet att stå på toppen men det finns inga garantier. Blir man skadad, höjdsjuk, magsjuk eller vädret är för dåligt kanske man helt enkelt inte når hela vägen upp, jag kommer dock inte ge mig i första taget!
Bara av att läsa om det sär så minns min kropp hela vandringen och jag blir lite illamående.
SvaraRaderaBarranco-camp och egentligen hela klättringen påminner en hel del om Frodos horribla vandring genom Mordor i Lord of the rings...
SvaraRaderaTror dock att utsikten när ni väl är uppe blir ett skönt minne för livet.
Personligen hade jag dock valt helikopter med minibar.
Kära bergsbestigare!
SvaraRaderaMed tanke på alla föerbyggande drycker för både magsjuka och mygg angrepp, så är jag övertygad om att erat äventyr mot höga höjder kommer att gå galant.Bara lite extra BARS så har ni fått ny energi och motivation att fortsätta mot soluppgångens topp.
Vi följer er på eran resa.
Siggi!