torsdag 18 november 2010

Vilse i funktionsdjungeln!?

Gore-Tex, Pac-Lite, Pro Shell, Soft-Shell, Entrant-DT, Dermizax, Proof, Hydratic, Helly Tech, Polar Tech, Coreloft, Primaloft, G1000....och så vidare i mer eller mindre all oändlighet.  Detta är bara ett litet exempel på funktionsmaterial som finns på marknaden. Dessutom utger sig nästan alla för att vara optimala och bäst. Det påminner mig lite om kosttillskottsbranschen som alltid har "Den Optimala formulan" Eller "Den fulländade mixen av..." Vilket är ganska komiskt då det bara kan finnas en som är bäst och ännu roligare blir det när den redan "Optimala sammansättningen" kommer i en ny och förbättrad version.  Helt otroligt egentligen. När det gäller kosttillskott så blir det ohejdbart roligt när alla påståenden följs av ett * som hänvisar till en minitext som säger " Detta påstående är inte utvärderad av Livsmedelsverket eller liknande myndighet" eller  "Effekten av denna produkt är inte fastställd i de doser som rekommenderas"

Nog om detta, det här inlägget ska handla om funktionskläder som verkligen lever upp till ordspråket att det inte finns något dåligt väder.  När jag träffade min fru så var min garderob ekande tom på funktionella kläder, ja förutom de som enbart kan användas i stan, på krogen eller på gymmet. Mitt urval när det skulle arrangeras uteaktiviteter bestod mest i ett par trasiga jeans, urgångna gymnatikskor och någon huvtröja från förr. Nu för tiden ser det dock helt annorlunda ut.

Till min stora förfäran upptäckte jag snabbt att funktionskläder är galet dyrt. För en högkvalitativ jacka kan man lätt få betala 5 000-6 000 kr och en helt vanlig fleece hos ett  etablerat märke ligger ledigt på 1 500 kr. Vad gör man då för att lägga vantarna på bra kläder som håller vad de lovar utan att det blir ett gigantiskt hål i plånboken? Ett givet tips är att handla på rea, det brukar gå att göra ordentliga fynd på underställ och vinterkläder på vårkanten. Har man vägarna förbi USA så rekommenderas ett besök i en friluftsbutik eller sportaffär då priserna på funktionskläder är 40-50% lägre i USA än i Sverige.  Det sista kanske mest handgripliga tipset är att man faktiskt kan fuska med visa typer av kläder.

När man ska ut på strapatser rekommenderas att man klär sig efter lager-på-lager principen. Hur många lager man ska klä sig i är självfallet beroende  av årstid och aktivitet. Mitt tips här är att man satsar ordentligt på baslagret som är närmast kroppen samt ytterlagret. Mellanlagren är förvisso viktiga men här går det att välja enklare alternativ till lägre kostnad.

Hellykille, ej att förväxla med Helyllekille
Baslagret: Baslagret är det du har närmast kroppen. Det har som uppgift att hålla dig varm och torr, transportera bort svett och hålla dig skapligt fräsch. Här är rent syntetmaterial bannlyst.  Det som gäller här är ull, eller ullfrotté. Ull har den fantastiska egenskapen att det håller sig torrt och varmt länge. När jag först hörde om att ha ull som underställ började det klia på kroppen vid blotta tanken. Det visade sig dock att den typen av ull som används ( vanligtvis Merinoull, ullfrotté, eller ull i kombination med syntet) är helt klifri, tack och lov!  Understället ska även kunna användas i långa perioder utan att tas av, då krävs det att materialet har en förmåga att leda bort svett och vara mer eller mindre luktfritt. För vår del kanske det rör sig om 2-3 dagar i sträck utan att få av sig understället vilket inte är så farligt men jag har hört om personer som har haft på sig understället i veckor i sträck på expeditioner och då haft problem att få av sig understället då kroppshåret har vuxit fast i ullen. Det ska tydligen vara som att dra av sig ett gigantiskt plåster....låter skönt! Jag har hur som helst satsat på ett underställ från Helly Hansen

Mellanlager/ren har som uppgift att hålla värmen och här kan man faktiskt hitta relativt billiga fleecealternativ som duger bra. Intersport och Stadium har ett stort urval.

Ytterlagret: Har som uppgift att hålla vädret ute helt enkelt. Att ytterlagret är vattentätt, är smidigt, stryktåligt, och har en andande funktion är en förutsättning.  Det är just ytterplaggen eller skalplaggen som de också kallas som är så infernaliskt dyra. Problemet här är att jackan och byxorna ska ha många funktioner i ett. Den ska hålla dig torr från utsidan, men även från insidan. Det gör att den inte får släppa in regn men måste kunna släppa ut värme och fukt. Det är här membranen av olika slag kommer in, exempelvis originalet Gore- Tex. Gore-Tex är ett membran som består av mikroskopiska hål som är för små för att släppa igenom vattendroppar men tillräckligt stora för att släppa igenom vattenånga. Detta skapar den så kallade "andasfunktion" Den är alltså vattentät men släpper ut kroppsvärmen och svetten.
Hur bra membranet än är så klarar det inte att ventilera dig helt vilket gör att skalplaggen ofta har vädringdragkedjor som man kan öppna för att släppa ut värme.  Förutom att vara vattentätt och kunna andas så måste materialet vara slitstarkt och stryktåligt då man ofta bär tungt i form av ryggsäck och dessutom klättrar omkring på vassa stenar eller i annan ogästvänlig terräng.

Just detta med vattentätt är omdiskuterat. Med vattentätt menas rent tekniskt att plagget ska tåla en vattenpelare på 5 000 mm, dvs ett vattentryck på 5 meter. Detta är den standard som måste uppnås för att få kalla ett plagg vattentätt. Problemet är att en vattenpelare på 5 000 mm inte alls är att betrakta som vattentätt rent praktiskt. När tryck uppstår på exempelvis knän eller byxbak då man sätter sig på blött underlag visar sig det vattentäta plagget inte alls vara vattentätt. De riktigt högkvalitativa skalplaggen har en vattenpelare på 10 000 -20 000 mm och tål riktigt tuffa tag, tyvärr så kostar de därefter.

För min del har jag satsat på två olika skaljackor, En från Lundhags som heter Hybrid och en från
Arc´teryx som  är av Anoraktyp. Lundhagsjackan har ett mebranmaterial som heter Entrant -DT och
Arc´teryxen har Gore-Tex Paclite membran. När det gäller skalbyxor så har jag valt ett par tunna från Norröna som heter Falketind och är av Gore-Tex Paclite typ.  Rena grekiska eller?  Man hör ofta att någon har ett par Gore-Tex byxor eller en Gore-Tex jacka vilket inte helt sällan har visat sig bestå av något annat vattentätt membran. Gore-Tex har kommit att sätta branchstandarden med sina membran vilket har lett till att många helt enkelt säger Gore-Tex när det egentligen menar skalkläder.  Det är lite som med Inlines och Rollerblades.  Rollerblades är ett Inlinesmärke men många menar Inlines när de säger Rollerblades. Glasklart va!?
Lundhags Hybridjacka fungerar som synes även på Schnauzerbärar promenad

1 kommentar:

  1. Tack för guidningen! Man kan lätt tro att det är du som jobbar på ett sportföretag (och inte din kompis alltås..)

    SvaraRadera